Nederlandse Spoorwegen

NS Verhalen

De Nederlandse Spoorwegen biedt reizigers vanaf nu de “99 verhalen website”. Dit is een online platform waar op ieder device, verhalen opgezocht en gelezen kunnen worden om hen te vermaken tijdens de reis.

Bekijk het prototype

De uitdaging

De Nederlandse spoorwegen wil een verhalen website aanbieden aan zijn klanten. Voor, tijdens en na de reis willen de klanten van de NS verhalen kunnen lezen op een device naar keuze. De reizigers moeten 99 verhalen kunnen opzoeken en lezen. Naast het ontwerpen van zo’n website was de uitdaging een van deze verhalen te kiezen en een vormgeving te maken bij de Tone of voice.

 
Wanneer gemaakt
September 2019 tot November 2020
Opdrachtgever
NS, HvA
Type opdracht
Individuele opdracht
Mijn rol in het project
Concept, interaction & visual design, HTML, CSS en JS
NS ontwerp

Ontwerp en gebruikers onderzoek

Voordat er begonnen kon worden met het ontwerpen van een responsieve website is er een ontwerp onderzoek gedaan naar de NS. Hier is gekeken naar de stijlelementen, de sfeer, de missie/visie en het grid. Al deze elementen zijn verwerkt in een onder andere een styleboard en moodboard.
Naast het ontwerp onderzoek is er ook een gebruikers onderzoek gedaan waar de volledige reis van de doelgroep in kaart is gebracht. De huidige journey is tijden het project gebruikt als bouwsteen voor de nieuwe journey waar gebruik wordt gemaakt van de 99 verhalen website.

Responsive design en Micro interacties

De website is een multi-device beleving en daarom is het belangrijk dat de website op alle devices even goed te zien is. Zo heb ik tijdens het ontwerpen rekening gehouden met de major en minor breakpoints.
Naast het visueel vormgeven van de website is er ook gewerkt aan diverse micro interacties. Deel van de opdracht was om de website in HTML, CSS en Javascript uit te werken en daar hoort ook een micro interactie bij. In de documenten onder aan deze pagina’s kunt u het gehele proces vinden van het ontwerpen van de interacties.

NS responsive
Vormgeving

Vormgeving van het verhaal

Voor deze opdracht was er de keuze uit 99 verhalen. Echter was dit 99 keer het zelfde verhaal geschreven vanuit andere onderwerpen. Ik heb het verhaal Alzheimer gekozen. Dit verhaal gaat over een man waarvan je zijn gedachtes leest. Hij vertelt wat hij aan het doen is maar ook dat hij niet precies weet wat hij aan het doen is en waarom. Hij weet niet goed waar hij is en wat hij wilt. Dit gaat het hele verhaal door.
Het concept van de uitwerking van het verhaal, is dat er enkel twee zinnen tegelijkertijd in beeld zijn. De rest is een blur en staat gekanteld. Elke keer als het verhaal vervolgd, gaat het een hoek om en zijn de vorige regels als het ware “vergeten”. Zo is het “vergeten” in een verhaal nagebootst.

Bekijk het interactieve prototype

Het resultaat

Tijdens dit project heb ik mij bezig gehouden met concepten, vormgeving, design patterns en code. Het resultaat van het project bestaat uit een verhalen website die ontworpen is in de huisstijl van de Nederlandse Spoorwegen. Naast deze vormgeving is er ook een verhaal vormgeven. Dit was onderdeel van een creatiever proces waar het vooral ging om het “out of the box” denken.
Het opgeleverde product van dit project is een verhalen website gemaakt in HTML, CSS en JavaScript.

Productresultaat