De duurzame stad
Met het product “de duurzame stad” zullen kinderen van 6 tot en met 8 jaar op een interactieve wijze leren omgaan met geld. Hun écht gespaarde geld word over gezet in nep geld waar zij een stad mee kunnen bouwen.
Bekijk het prototypeDe uitdaging
De uitdaging van dit project was het ontwerpen van een digitale tool die kinderen van 6-8 jaar bewust moet maken van bankieren, sparen en pinnen. Het is een onderdeel van een beleving, waarmee kinderen de waarde van geld leren kennen om er verantwoord mee om te gaan door te sparen.
De doelgroep
Tijdens dit project lag de focus op kinderen van 6 tot en met 8 jaar die een junior rekening hebben geopend bij de ASN Bank. De kinderen zijn nieuwsgierig naar de omgang met geld en hoe ze dit kunnen inzetten voor een betere samenleving.
Kinderen hebben nog weinig ervaring met geld en daarom is het belangrijk dat zij hier samen over kunnen leren. Door op een onbewuste manier samen met ouders, vriendjes of vriendinnetjes te kunnen leren over geld, zullen ze elkaar kunnen motiveren om er verder mee te gaan.
Het probleem
Veel kinderen van 6 tot en met 8 jaar krijgen nu al te maken met geld. De een krijgt zakgeld, de ander krijgt geld voor een speciale gebeurtenis en de ander krijgt het als hij/zij klusjes doet. Veel ouders maken het tegenwoordig over naar de bankrekening. Dit zorgt ervoor dat kinderen het geld minder snel kunnen uitgeven maar het nadeel is dat de kinderen dit geld niet zien en er dus niets mee kunnen doen.
Wat nu mist is een product dat kinderen in aanmerking laat komen met geld zodat, de waarde hiervan zullen begrijpen.

Hoe kan een digitale tool kinderen van 6 tot en met 8 jaar motiveren om samen, door middel van een online beleving, bewust te worden van de waarde van geld, bankieren, sparen, pinnen en duurzaam om te gaan met hun geld en de samenleving.

Het concept
Het idee is een app genaamd “De duurzame stad”. In deze stad zullen de kinderen begeleidt worden door het Databeessie. Hij zal de kinderen van alles vertellen over geld en sparen. Door de kinderen geld te laten sparen kunnen zij nep geld verdienen. Met dit geld kunnen zij hun stad uitbreiden en zo duurzaam mogelijk maken. Tijdens het afrekenen van producten leren zij pinnen doordat ze gebruik maken van een Emoji code.
Om meer geld te verdienen moeten de kinderen een spaardoel zien te halen dat ze voor zichzelf hebben gesteld, geld op hun rekening zetten, één van de spelletjes winnen of een klusje doen in huis.
Het resultaat
Tijdens dit project is er door middel van onder andere deskresearch en interviews onderzoek gedaan naar de behoeften en interesses van kinderen op het gebied van de kennis van geld en sparen. Aan de hand van het onderzoek is het concept “de duurzame stad” ontstaan en uitgewerkt middels een klikbaar prototype. Dit prototype is getest door kinderen uit de doelgroep en een aantal keren genitreerd.
Het opgeleverde product van dit project is een klikbaar prototype met een promotie video.
Dit project heeft mij een nominatie opgeleverd voor de Golden Dot Awards 2018.